fbpx
Categories
Съвети

Адекватната бизнес комуникация

Не разчитайте на разрешаване на конфликти в чата или чрез писане на мейли

Електронна поща, чатове, онлайн конференции, хоум офис. Формите на писмена комуникация в интернет, както за целите на бизнеса, а все по-често и в личното общуване, се случват без зрителен контакт, бързо и самотно върху клавиатурата на умни устройства. Естествено, това има своите неоспорими предимства, но също и немалко недостатъци. Последните представляват елиминирането на предимствата при словесната комуникация. Нещо, което е следствие на диктовка, може да се възприеме по-скоро като диктаторско, а не дидактично.

Не случайно антрополозите са на мнение, че езикът е не само средство за предаване на информация, но и за подържа на човешките отношения и контакти. Езикът някога е бил средството, с което да се замени телесни контакт в увеличаващите се като брой членове човешки групи, да сигнализира приятелски чувства и спомага за сплотяване на общността.

Единствено изказаната дума и директната лична среща могат да допринесат за намиране на истината. Така е смятал древния философ Платон. Които има желание, нещо да остане в паметта на другите, трябва да го изрази пред обществото. Трябва да го артикулира. За целта ораторът е нужно да бъде диалогичен. По време на речта си, той може да се коригира, да се обоснове, дори да промени възгледите си.

Именно това е шансът да се постигне нещо творческо ново, нещо съвместно, креативно и полезно. По време на словесния контакт си изглаждат спорове, изчистват се недоразумения, ражда се истината. Това е причината, според която немалко съвременни учени смятат, че днешната ни писмена култура убива комуникацията. Не случайно разпратените по електронната поща указания се възприемат не толкова сериозно от получателите. Далеч по-добър ефект има личния разговор, не само с ръководството или администрацията.

За някои писмената комуникация е необходимо зло. Например, когато трябва да си говорят с колеги или роднини, които живеят на друг континент и съответно ги дели сериозна часова разлика. Но в подобни случай може да ни помогне добрия стар телефон. Личният разговор, макар и по жицата или в ефир е много по-диалогичен и в истинският си смисъл много личен. По нивото на гласа на отсрещната страна можем в реално време да усетим реакцията, силата на аргументите, настроението и тежестта на проблемите.

Експертите казват, че електронна комуникация е добро решение, когато с електронното писмо изпращате прикачени документ, таблица или снимки. Ако обаче имате да изяснявате отношения или да изглаждате конфликти, тогава по-добре се върнете към словесната комуникация. Добрите умения за общуване се развиват предимно в лични контакти на живо.

Ако се върнем към историята и Платон, бихме могли също да добавим, че за сега няма доказателства и Сократ някога да е писал. Вероятно и той е предпочел да не се предоверява на писменото слово. И въпреки това идеите и на Сократ и на Платон са оцелели до наши дни. Защото са знаели как да говорят, а затова словото им е било предавано от уста на уста.